Geschiedenis

Geschiedenis van de Sinterklaas Centrale Amsterdam

Het ontstaan van onze Sinterklaascentrale gaat terug naar 1964. Toen de scoutinggroep Petrus & Paulus in dat jaar werd opgeheven werd Henk van der Kroon, die toen als vrijwilliger sinterklaas speelde gevraagd om toch bij die gezinnen te blijven komen. De roep naar sinterklaas werd zo groot, dat hij vanuit de benedenwoning in de Corn.Krusemanstraat en tweede en vervolgens een derde sinterklaas aantrok. In 1976 waren reeds 6 sinterklazen op pad. Men had toen voldoende zwartepieten, daar het woonhuis grenste aan een Basisschool en de kinderen van de hoogste klassen wilden graag helpen.

Onze hoofdpiet woonde in Purmerend en zodoende zijn wij in 1980 begonnen met de Purmer Sinterklaascentrale. Vervolgens waren wij zo gegroeid dat een notaris in de arm genomen werd om een stichting op te richten. De ruimte in de benedenwoning was al lang te klein en vonden wij ons onderdak in het Spaans Cultureel Centrum aan de Jakob van Lennepkade. Vanwege het parkeerprobleem en de vele sinterklazen op deze kade hebben wij besloten een andere ruimte te zoeken. Dat is uiteindelijk de sportkantine van de korfbalvereniging Allen Weerbaar geworden. Hier zitten wij al meer dan 12 jaar.

In de laatste jaren is er heel wat gebeurd. Wij hebben veel last gehad van de opgeschoten marokkaanse jeugd. Door o.a. enkele goed geintegreerde marokaanse studenten aan te trekken hebben wij dit probleem redelijk onder controle.

Wie zijn onze sinterklazen?
U vindt onder onze sinterklazen een kinderarts, een leraar, een organisatie-deskundige, een cultureel bestuurder etc.
Wat de zwarte pieten betreft trachten wij een jongelui vanaf 16 jaar te recruiteren.